Co chcemy Ci zaproponować?

 

"Wszystkie choroby zaczynają się w jelitach"

Badania wskazują, że czynnikiem, który w znaczącym stopniu może wpływać na samopoczucie oraz nastrój jest stan przewodu pokarmowego. Na jego kondycję niekorzystnie wpływają niepożądane reakcje na składniki pokarmowe oraz dysbioza jelitowa (zaburzony skład jakościowy i ilościowy mikrobioty jelitowej).

Cel badania

Celem badania jest ocena skuteczności protokołu żywieniowego polegającego na eliminacji glutenu z diety oraz probiotykoterapii na stan psychiczny i somatyczny osób cierpiących na depresję.


Przebieg badania

Badanie będzie trwało 12 tygodni, w trakcie których odbędą się 4 spotkania:
1 – w tygodniu 0 – na którym pobrana zostanie krew, próbka kału, wykonane zostaną pomiary antropometryczne (analiza składu ciała, w tym zawartość tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej) oraz badanie elektroencefalograficzne (EEG) oceniające aktywność mózgu. Pacjent zostanie poproszony o wypełnienie kwestionariuszy żywieniowych i oceniających stan zdrowia fizycznego i psychicznego.
2 – w tygodniu 1 – na którym zostanie przedstawiony oraz szczegółowo omówiony protokół żywieniowy. Pacjent otrzyma preparaty oraz wskazówki dotyczące czasu i sposobu ich przyjmowania.
3 – w tygodniu 6 – na którym wykonane zostaną pomiary antropometryczne (analiza składu ciała, w tym zawartość tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej). Pacjent zostanie ponownie poproszony o wypełnienie kwestionariuszy żywieniowych i oceniających stan zdrowia fizycznego i psychicznego.
4 – w tygodniu 12 - na którym pobrana zostanie krew, próbka kału, wykonane zostaną pomiary antropometryczne (analiza składu ciała, w tym zawartość tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej) oraz badanie elektroencefalograficzne (EEG) oceniające aktywność mózgu. Pacjent zostanie poproszony o wypełnienie kwestionariuszy żywieniowych i oceniających stan zdrowia fizycznego i psychicznego.


Korzyści z udziału w badaniu

1. Każdy z uczestników, po ukończeniu projektu, otrzyma indywidualne wyniki badań laboratoryjnych, które w sposób kompleksowy pozwalają na ocenę stanu zdrowia.
2. Suplementacja probiotyczna oraz dieta bezglutenowa mogą pomóc w zmniejszeniu nasilenia objawów depresji, lęku i poczucia stresu.
3. Suplementacja probiotyczna może przynieść korzyści metaboliczne tj. poprawę parametrów gospodarki lipidowej (obniżenie poziomu cholesterolu LDL i triglicerydów) oraz węglowodanowej (obniżenie poziomu glukozy i insuliny na czczo – zmniejszenie insulinooporności)


Kto może wziąc udzial w badaniu?

W badaniu mogą wziąć udział osoby spełniające poniższe kryteria:

  • Zdiagnozowana depresja
  • Wiek pomiędzy 18 a 60 lat
  • Wskaźnik masy ciała (BMI) powyżej/równy 18,5 kg/m2 i poniżej/równy 30 kg/m2
  • Brak zmian w farmakoterapii (dawka, rodzaj leku) i rozpoczęcie psychoterapii dwa tygodnie przed okresem kwalifikacji do badania
  • Brak zmian w diecie, aktywności fizycznej cztery tygodnie przed okresem kwalifikacji do badania
  • Tradycyjny sposób żywienia, tj. brak diet eliminacyjnych, zdrowotnych
  • Niestosowanie suplementów diety (z wyjątkiem witaminy D)
  • Brak chorób autoimmunologicznych (np. celiakia, RZS, toczeń, łuszczyca)/ neurologicznych (np. ch. Parkinsona, padaczka, stwardnienie rozsiane/ tarczycy (np. ch. Hashimoto, ch. Gravesa-Basedowa, niedoczynność tarczycy)/ zapalnych jelit (np. ch. Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), cukrzycy typu 2, niedoborów odporności, nowotworów, alergii IgE-zależnej
  • Brak innych zaburzeń psychicznych, urazów głowy w przeszłości
  • Brak infekcji jeden miesiąc przed kwalifikacją do badania
  • Niestosowanie leków sterydowych i/lub metforminy
  • Niestosowanie antybiotyków i/lub probiotyków trzy miesiące przed kwalifikacją do badania
  • W przypadku kobiet brak ciąży/karmienia piersią
Strona używa cookies Dowiedź się więcej