Badania wskazują, że czynnikiem, który w znaczącym stopniu może wpływać na samopoczucie oraz nastrój jest stan przewodu pokarmowego. Na jego kondycję niekorzystnie wpływają niepożądane reakcje na składniki pokarmowe oraz dysbioza jelitowa (zaburzony skład jakościowy i ilościowy mikrobioty jelitowej).
Celem badania jest ocena skuteczności protokołu żywieniowego polegającego na eliminacji glutenu z diety oraz probiotykoterapii na stan psychiczny i somatyczny osób cierpiących na depresję.
Badanie będzie trwało 12 tygodni, w trakcie których odbędą się 4 spotkania:
1 – w tygodniu 0 – na którym pobrana zostanie krew, próbka kału, wykonane zostaną pomiary antropometryczne (analiza składu ciała, w tym zawartość tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej) oraz badanie elektroencefalograficzne (EEG) oceniające aktywność mózgu. Pacjent zostanie poproszony o wypełnienie kwestionariuszy żywieniowych i oceniających stan zdrowia fizycznego i psychicznego.
2 – w tygodniu 1 – na którym zostanie przedstawiony oraz szczegółowo omówiony protokół żywieniowy. Pacjent otrzyma preparaty oraz wskazówki dotyczące czasu i sposobu ich przyjmowania.
3 – w tygodniu 6 – na którym wykonane zostaną pomiary antropometryczne (analiza składu ciała, w tym zawartość tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej). Pacjent zostanie ponownie poproszony o wypełnienie kwestionariuszy żywieniowych i oceniających stan zdrowia fizycznego i psychicznego.
4 – w tygodniu 12 - na którym pobrana zostanie krew, próbka kału, wykonane zostaną pomiary antropometryczne (analiza składu ciała, w tym zawartość tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej) oraz badanie elektroencefalograficzne (EEG) oceniające aktywność mózgu. Pacjent zostanie poproszony o wypełnienie kwestionariuszy żywieniowych i oceniających stan zdrowia fizycznego i psychicznego.
1. Każdy z uczestników, po ukończeniu projektu, otrzyma indywidualne wyniki badań laboratoryjnych, które w sposób kompleksowy pozwalają na ocenę stanu zdrowia.
2. Suplementacja probiotyczna oraz dieta bezglutenowa mogą pomóc w zmniejszeniu nasilenia objawów depresji, lęku i poczucia stresu.
3. Suplementacja probiotyczna może przynieść korzyści metaboliczne tj. poprawę parametrów gospodarki lipidowej (obniżenie poziomu cholesterolu LDL i triglicerydów) oraz węglowodanowej (obniżenie poziomu glukozy i insuliny na czczo – zmniejszenie insulinooporności)
W badaniu mogą wziąć udział osoby spełniające poniższe kryteria: